Baharatlı ekşi maya ekmeği

Baharatlı ekşi maya ekmeği tarifi 
Baharatlı ekşi maya ekmeği nasıl yapılır
Ekşi maya ekmeği tarifi 
Ekşi maya ekmeği nasıl yapılır 

Yeni bloğumuzun kurucuları olarak geçen hafta ilk soframızda buluştuk. Ve soframızın detaylarını BU YAZIMIZDA paylaştık. O sofrada benim klasikleşmiş lezzetim, ekşi maya ekmeğim de vardı. Bu kez küçük bir nüansla, bol baharat ilavesiyle boy gösterdi ve beğenildi. Bugün sizlere tarifini vereceğim. Ekşi maya ekmeğini yapabilmek için tabii ki önce bir miktar ekşi mayaya ihtiyacımız var. Ekşi mayayı kolayca nasıl yapacağınızı ise buradan öğrenebilirsiniz. 
Şimdi gelelim tarife

ekşi maya ekmeği


Malzemeler:
************************
*Tarifime göre ilk kez yaptıysanız, yaptığınız mayanın tamamı; daha önceden ekmek denemişseniz ve var olan mayanızla tekrar yapacaksanız iki avuç dolusu kadar ekşi maya.
*4 su bardağı oda sıcaklığında su
*4 su bardağı tam buğday unu
*4 su bardağı beyaz un
*1 silme çay kaşığı instant maya (instant maya kullanmanız şart değildir ancak ekşi mayayı harekete geçirmenize ve ekmeğinizi daha pratik yapmanıza yardımcı olur; kullanmamanız durumunda ekmeğiniz aşırı ekşi lezzette olabilir ki bu pek tercih edilen bir durum değildir)
*2 tatlı kaşığı tuz
*2 şer çorba kaşığı pekmez ve zeytinyağı
*2'şer çorba kaşığı keten tohumu ve çörekotu
*1 çorba kaşğı isot biberi
*1 tatlı kaşığı kekik
*1 çay kaşığı kimyon
*1 çay kaşığı kuru nane
*1 fiske karabiber

Yapılışı:
*****************
*Ekmeğinizi yapma işlemine gece yatmadan önce yoğurarak başlamanızı öneriyorum.
*Gece mümkünse kapaklı bir yoğurma kabında tüm malzemeyi, ununu dikkatlice ekleyerek, yoğurun. Hamur, alışkın oldğunuz ekmek hamurundan daha yumuşak, cıvığa yakın olacaktır, şaşırmayın. Kapağını kapatın ve soğuk olmayan bir ortamda kapağı kapalı olarak sabaha kadar bırakın.
*Sabah hamurunuz kabarmış olacaktır. Elinizi ıslatarak nazik hareketlerle hafif hafif yoğurun ve söndürün.
*İki avuç alarak kapaklı kavanoza bir sonraki maya adayınızı ayırın, kapağını kapatıp birkaç saatlik köpürme seansı için bırakın.
*Ekmek hamurunu alacağınız tepsinizi (teflon, seramik veya alüminyum dışındaki tepsilere çok yapışmaktadır, dikkat) yağlayın ve hamuru içine sıyırın.
*Elinizi ıslatarak hamuru, üstüne bastıra bastıra, yassıltın. Hamur yüksekliği 3 parmak kalınlığını pek geçmesin (daha rahat ve yeterince kabarabilmesi için)
*Tepsinizin ağzını ya aynı büyüklükte başka bir tepsiyle veya streçle örterek kapatın.
*Ilık bir ortamda 2-3 saat bekletmeniz ikinci mayalanma için yetecektir. Hamurunuz tepsinin üst sınırına geldiyse tamamdır.
*İkinci mayalamayı 40-50 derecelik fırında da yapabilirsiniz.
*Fırınınızı 220 dereceye getirin ve iyice kızdırın.
*Ekmeği fırına verin. Üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
*Üzeri kızarınca; eğer mini fırınsa 170, midi veya büyük fırınsa 200 dereceye indirip 20-30 dakika kadar daha içinin pişmesi için bırakın.
*Fırından alın, tepsiyi yavaşça ters çevirip ekmeği tel ızgara veya nihale üzerine çıkarın ve soğumaya bırakın. Soğutmadan dilimlememeye çalışın, içi yapışkan olabilir.
*Bu arada maya için ayırdığınız hamurunuz yeterince gözeneklenmişse, buzdolabına kaldırın ve bir sonraki ekmeğinize kadar bekletin. Bu bekletme süresi bir haftayı geçerse mayanızı ekşi maya tarifindeki oranlarla iki üç günde bir besleyerek yaşatmaya çalışın.


Serap Pulat
lezzetlisomunlar.blogspot.com.tr

Yorumlar

  1. Ekmek bana geldigi icin gunun en sanslisi bendim hanimefendinin aramizdaki lakabi da ekmekci teyzedir. Ara ara verecegi ekmek tariflerini kacirmamaniz tavsiye edilir. Bu nefis eksi maya ekmegi icin tekrar ellerine saglik Serap'cim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgüncüm; bu ekmekçi teyze lakabımdan hoşlandığım kadar hiçbir şeyden hoşlanmıyorum inan :)) Çokkk sağolasın.. Afiyet bal olsun canım benim :)

      Sil
  2. Bu ekmeği çok seviyorum biraz ısıtınca kahvaltıda da nefis oluyor eline sağlık Serap ablacım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müboşum; ben de ilk piştiği gün taze taze, sonraki günlerde mutlaka kızartarak seviyorum aynen senin gibi ablacım.. Çok sağolasın :)

      Sil

Yorum Gönder