Kabak Sıyırmalı Pilav Tarifi

Kabak sıyırmalı pilav 
Kabak sıyırmalı pilav nasıl yapılır

İki hafta önceki ilk LEZZET BEŞLİSİ buluşmasında sofraya benim kattıklarımdan biri de kabak sıyırmalı pilavdı. İlk kez gören, dahası ilk kez tadan istisnasız herkesin enginarlı zannettiği bu pilav ekşi lezzetiyle damaklara şenlik bir şey gerçekten. Denemenizi mutlaka öneriyor ve tarife geçiyorum..



kabaklı pilav
Kabak sıyırmalı pilav


Malzemeler:
**********************
*5 adet sakız kabak veya Girit kabağı
*1 su bardağı baldo veya Osmancık pirinç
*1 demet dereotu
*1 demet yeşil soğan
*2 adet limon
*Tuz (1,5 tatlı kaşığı kadar)
*1 tatlı kaşığı toz şeker
*1,5 su bardağı su
*Yarım su bardağı zeytinyağı

Yapılışı:
****************
Önce 1 su bardağı pirinci sıcak suyla ıslatın.
*O arada zeytinyağını yayvan bir tencereye (karnıyarık tenceresi) alın. İçine yıkayıp ayıkladığınız ve kıydığınız yeşil soğanları ekleyin.
*Kabakları, kabuklarını soymadan, salatalık soyucusu yardımıyla bir kaba sıyırın, sonra bu uzun kabak dilimlerini demetler halinde alıp üçer parçaya bölün (yaklaşık bir parmak uzunluğu ölçüsü)
*Üçe kestiğiniz kabak yaprakçıklarını soğanların üzerine yayın.
*Tuzunu şekerini, limonların suyunu tencereye ilave edin ve ocağa oturtun.
*Önce harlı, sonra kısık ateşte hiç su eklemeden yani kabakların kendi suyuyla ve sadece arada tencereyi sallayarak kaşık sokmadan pişirin.
*Kabaklar fazla erimeden altını kapatın. İçindeki suyu kontrol edin. Hiç kalmamışsa direkt 1,5 bardak su ekleyin. Ama biraz suyu kalmışsa ben tencerenin kapağını çok az aralayarak ve tencereyi devirerek içindeki suyu bir tabağa döküyorum. O suyla birlikte 1,5 su bardağına tamamlayıp kabaklara ekliyorum. Siz de öyle yapın ve ocağı tekrar yakın.
*Kabaklara eklediğiniz su kaynadığında süzüp iyice yıkadığınız pirinci de ekleyin, gelişigüzel karıştırıp pişmeye bırakın.
*Pilav suyunu tamamen çekince tadın. Dirilik varsa çok az daha sıcak su ekleyerek pişirme işlemini tamamlayın. Ağzını temiz bir bez veya kağıtla örtüp demlenmeye bırakın.
*Limon lezzeti eksikse mutlaka ilave limon koyun. Bu pilav yeterince ekşi değilse güzel olmaz.
*Hiçbir zaman tane tane bir pilav beklemeyin çünkü yemekle monte edilmiş bu pilav biraz içiçe oluyor ama lezzetinden ödün vermiyor.
*Kabak sıyırma tarifine ulaşmak içinse buraya TIK lütfen..

Serap Pulat
lezzetlisomunlar.blogspot.com.tr


Yorumlar

Yorum Gönder