Zeytinyağlı
lahana sarması
Lahana
sarması nasıl yapılır
Beyaz
lahana sarması
Tarife
başlamadan önce zeytinyağlı lahana sarması yapmanın püf noktalarından bahsetmek
istiyorum.
Lahana yaprakları birbirinden nasıl ayrılır ; Lahanayı koçan (sap) kısmı üst tarafa gelecek şekilde çevirin. Tam ortasından (koçanın etrafından) keskin bıçakla kare şeklinde keserek derin kütleyi çıkartın. Bu işlemi yaptıktan sonra ortadaki boşluğu elinizle iki tarafa gevşetirseniz yaprakları tane tane daha rahat çıkartabilirsiniz.
Lahana yaprakları nasıl haşlanır ; Ayrı bir yerde büyük tencerede tuzlu suyu kaynatın Kaynayan suda lahana yapraklarını 5'er 5'er alt üst yaparak kaynatın. (bu süre 2 dakikayı geçmesin lahanalar erirse sarması zor olur ayrıca pişerken dağılır) Kaynayan yaprakları süzgecin içerisine alıp soğuk suyun altında yıkayarak tepsinin içerisinde bekletin. Tüm yapraklara aynı işlemi uygulayıp en sonunda hepsini süzerek sarma işlemine başlayın.
Lahana sarması nasıl pişer ; Tencerenin dibini kaplayacak şekilde lahana serdikten sonra sardığınız lahana dolmalarını sık sık tencereye sıralayın. İlk sıranın sıralaması bittikten sonra ikince sırayı sıralarken sıralamaya ters yönde başlayın ki pişerken aralarında su alışverişi iyi olsun. Tüm sarım bittikten sonra sarmaların üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirip düz ve geniş bir yemek tabağı kapatarak kenarlarından ilave ettiğiniz 3 su bardağı sıcak su ilavesi kısık ateşte pişirin. (lahana sarması pişerken kendisi de su salacağından suyunu kontrollü koymakta yarar var) Dolma pişip iyice soğuduktan sonra servis tabağına alıp üzerini limon dilimleri ile süsleyip servis yapabilirsiniz.
Lahana yaprakları birbirinden nasıl ayrılır ; Lahanayı koçan (sap) kısmı üst tarafa gelecek şekilde çevirin. Tam ortasından (koçanın etrafından) keskin bıçakla kare şeklinde keserek derin kütleyi çıkartın. Bu işlemi yaptıktan sonra ortadaki boşluğu elinizle iki tarafa gevşetirseniz yaprakları tane tane daha rahat çıkartabilirsiniz.
Lahana yaprakları nasıl haşlanır ; Ayrı bir yerde büyük tencerede tuzlu suyu kaynatın Kaynayan suda lahana yapraklarını 5'er 5'er alt üst yaparak kaynatın. (bu süre 2 dakikayı geçmesin lahanalar erirse sarması zor olur ayrıca pişerken dağılır) Kaynayan yaprakları süzgecin içerisine alıp soğuk suyun altında yıkayarak tepsinin içerisinde bekletin. Tüm yapraklara aynı işlemi uygulayıp en sonunda hepsini süzerek sarma işlemine başlayın.
Lahana sarması nasıl pişer ; Tencerenin dibini kaplayacak şekilde lahana serdikten sonra sardığınız lahana dolmalarını sık sık tencereye sıralayın. İlk sıranın sıralaması bittikten sonra ikince sırayı sıralarken sıralamaya ters yönde başlayın ki pişerken aralarında su alışverişi iyi olsun. Tüm sarım bittikten sonra sarmaların üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirip düz ve geniş bir yemek tabağı kapatarak kenarlarından ilave ettiğiniz 3 su bardağı sıcak su ilavesi kısık ateşte pişirin. (lahana sarması pişerken kendisi de su salacağından suyunu kontrollü koymakta yarar var) Dolma pişip iyice soğuduktan sonra servis tabağına alıp üzerini limon dilimleri ile süsleyip servis yapabilirsiniz.
Lahana dolması yapmak her ne kadar
kolay gibi gözükse de sonuç alınan lahananın açtığımızda bize hazırladığı
sürprize bağlıdır. Yapraklar sarılamayacak kadar kıvırcık ve damarlı çıkabilir.
Bana sorarsanız önce lahanayı açıp sonra içinizi hazırlayın ki içiniz artmasın.
Bu sarmayı lezzet beşlisi için
hazırladığım davet sofrasında ikram etmiştim. Davet soframdaki diğer yemek
çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Malzemeler
1 adet
sarmalık lahana
Lahana
sarması içi malzemeleri
3 su bardağı
ayıklanıp yıkanmış dolmalık pirinç
1 su
bardağına yakın sızma zeytinyağı
5 adet orta
boy rondodan geçirilmiş soğan (fazla sulandırılmadan)
2 adet orta
boy rendenin iri tarafıyla rendelenmiş havuç
1 yemek
kaşığı toz şeker
1 tatlı
kaşığı tuz (tuz oranını içine şeker de girdiği için damak zevkinize göre
ayarlayabilirsiniz)
3 tatlı
kaşığı dolusu kuru nane
1 tatlı
kaşığı karabiber
1 silme çay
kaşığı dolma baharı
2 adet
limonun suyu
Lahana
sarması yapılışı
Tencereye
yağı, soğanı, havucu koyup tuzu ve şekeri ekleyip malzeme yağı ile kalana dek
kavurun. Süzdüğünüz pirinci katıp arada karıştırarak (ki bu aşama da pirincin
kırılmaması için fazla karıştırılmasından yana değilimdir)pirincinde
kavrulmasını sağlayın. Kavrulan pirincin üzerine 1 su bardağı sıcak su ile
karışık limon suyunu gezdirip tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte suyunu
çekene kadar pişirin. Pişen iç malzemeye naneyi, karabiberi ve dolma baharını
serpiştirip buharında yumuşamaları ve kokusunu içine çekmesi için karıştırmadan
tencerenin kapağını kapatıp bekletin. Ilık hale geldikten sonra sarmaya
başlamadan güzelce karıştırıp tüm malzemeyi birbirine geçirin.
Afiyet
Olsun.
Lezzetli ve güvenilir tariflerde buluşmak üzere bizimle kalın.
Lezzet Beşlisi
Nilgün Türker
sendepisir.comLezzetli ve güvenilir tariflerde buluşmak üzere bizimle kalın.
Lezzet Beşlisi
Nilgün Türker
Havuç ve tarçın bu sarmaya çok yakışıyor eline sağlık Nilgün ablacım.
YanıtlaSilAmanın muazzam bir tabak...Dolu dolu ellerinize sağlık kızım için alıyorum hemen. :)))
YanıtlaSil