Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi

Zeytinyağlı lahana sarması
Lahana sarması nasıl yapılır
Beyaz lahana sarması
Tarife başlamadan önce zeytinyağlı lahana sarması yapmanın püf noktalarından bahsetmek istiyorum.
Lahana yaprakları birbirinden nasıl ayrılır ; Lahanayı koçan (sap) kısmı üst tarafa gelecek şekilde çevirin. Tam ortasından (koçanın etrafından) keskin bıçakla kare şeklinde keserek derin kütleyi çıkartın. Bu işlemi yaptıktan sonra ortadaki boşluğu elinizle iki tarafa gevşetirseniz yaprakları tane tane daha rahat çıkartabilirsiniz.
Lahana yaprakları nasıl haşlanır ; Ayrı bir yerde büyük tencerede tuzlu suyu kaynatın Kaynayan suda lahana yapraklarını 5'er 5'er alt üst yaparak kaynatın. (bu süre 2 dakikayı geçmesin lahanalar erirse sarması zor olur ayrıca pişerken dağılır) Kaynayan yaprakları süzgecin içerisine alıp soğuk suyun altında yıkayarak tepsinin içerisinde bekletin. Tüm yapraklara aynı işlemi uygulayıp en sonunda hepsini süzerek sarma işlemine başlayın.
Lahana sarması nasıl pişer ; Tencerenin dibini kaplayacak şekilde lahana serdikten sonra sardığınız lahana dolmalarını sık sık tencereye sıralayın. İlk sıranın sıralaması bittikten sonra ikince sırayı sıralarken sıralamaya ters yönde başlayın ki pişerken aralarında su alışverişi iyi olsun. Tüm sarım bittikten sonra sarmaların üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirip düz ve geniş bir yemek tabağı kapatarak kenarlarından ilave ettiğiniz 3 su bardağı sıcak su ilavesi kısık ateşte pişirin. (lahana sarması pişerken kendisi de su salacağından suyunu kontrollü koymakta yarar var) Dolma pişip iyice soğuduktan sonra servis tabağına alıp üzerini limon dilimleri ile süsleyip servis yapabilirsiniz.
Lahana dolması yapmak her ne kadar kolay gibi gözükse de sonuç alınan lahananın açtığımızda bize hazırladığı sürprize bağlıdır. Yapraklar sarılamayacak kadar kıvırcık ve damarlı çıkabilir. Bana sorarsanız önce lahanayı açıp sonra içinizi hazırlayın ki içiniz artmasın.
Bu sarmayı lezzet beşlisi için hazırladığım davet sofrasında ikram etmiştim. Davet soframdaki diğer yemek çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.



Malzemeler
1 adet sarmalık lahana
Lahana sarması içi malzemeleri
3 su bardağı ayıklanıp yıkanmış dolmalık pirinç
1 su bardağına yakın sızma zeytinyağı
5 adet orta boy rondodan geçirilmiş soğan (fazla sulandırılmadan)
2 adet orta boy rendenin iri tarafıyla rendelenmiş havuç
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz (tuz oranını içine şeker de girdiği için damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
3 tatlı kaşığı dolusu kuru nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 silme çay kaşığı dolma baharı
2 adet limonun suyu
Lahana sarması yapılışı
Tencereye yağı, soğanı, havucu koyup tuzu ve şekeri ekleyip malzeme yağı ile kalana dek kavurun. Süzdüğünüz pirinci katıp arada karıştırarak (ki bu aşama da pirincin kırılmaması için fazla karıştırılmasından yana değilimdir)pirincinde kavrulmasını sağlayın. Kavrulan pirincin üzerine 1 su bardağı sıcak su ile karışık limon suyunu gezdirip tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Pişen iç malzemeye naneyi, karabiberi ve dolma baharını serpiştirip buharında yumuşamaları ve kokusunu içine çekmesi için karıştırmadan tencerenin kapağını kapatıp bekletin. Ilık hale geldikten sonra sarmaya başlamadan güzelce karıştırıp tüm malzemeyi birbirine geçirin.
Afiyet Olsun.

Lezzetli ve güvenilir tariflerde buluşmak üzere bizimle kalın.
Lezzet Beşlisi

Nilgün Türker
sendepisir.com

Yorumlar

  1. Havuç ve tarçın bu sarmaya çok yakışıyor eline sağlık Nilgün ablacım.

    YanıtlaSil
  2. Amanın muazzam bir tabak...Dolu dolu ellerinize sağlık kızım için alıyorum hemen. :)))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder