Hünkar beğendi

Hünkar beğendi nasıl yapılır
Hünkar beğendi tarifi
Bugünkü tarifim Türk mutfağının gözde yemeklerinden Hünkar beğendi yemeğini sevenler için. Rivayete göre Osmanlı Sarayındaki bir davette Fransız imparatoriçesi Eugenie'ne bu yemek ikram edilmiş, imparatoriçe de bu yemeği çok beğenince yemeğin adı Hünkar beğendi olarak kalmış. Ben bu yemeğin patlıcan beğendi kısmını çok seviyorum. Aslında kırmızı etle aram pek yoktur. Tavuklu hünkar beğendi denedim ama bu kadar çok sevmeme rağmen nedense tek başına patlıcan beğendi yapmak hiç aklıma gelmedi. İlk fırsatta tek başına patlıcan beğendi yapacağım çünkü patlıcanın peynirle birleşen isli tadını çok seviyorum. 


hünkar beğendi tarifi
Hünkar Beğendi

Kebabı için malzemeler
500 gr kuşbaşı kuzu eti veya dana eti (aslı kuzu etiyle yapılır ama ben dana eti kullandım)
1 adet kuru soğan (küçük doğranmış)
2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı sıcak su
Tuz
Karabiber
1 adet defne yaprağı
Patlıcan beğendi için malzemeler
3-4 adet bostan patlıcanı (1 kg kadar)
1 çay bardağı süt
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı un
1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
Tuz
Karabiber
½ çay kaşığı muskat rendesi.
Hazırlanışı
Hünkar beğendiyi yapmaya önce etleri pişirerek başlayalım.
Bir tencereyi ocağa koyun ve tereyağını eritip etleri ekleyin.
Etler mühürlenene kadar soteleyin. Eti mühürleme işlemi yüksek ateşte olmalıdır.
Soğan ve sarımsağı ekleyip 3 dakika kadar daha soteleyin.
Salçayı da ekleyip kavurduktan sonra baharatları, defne yaprağını ve bir su bardağı sıcak suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 40 dakika kadar pişirin. Etler pişerken ara sıra kontrol edin su eklemeniz gerekirse kaynar su ekleyin.
Patlıcan beğendi tarifi
Patlıcanları bir köz tavasında dışları iyice yanana kadar közleyin.
Fırın ızgarasında bostan patlıcanı közleyecekler için bir önerim olacak önce patlıcanları ortadan ikiye bölün.
Fırın tepsisine pişirme kağıdı yerleştirin.
Patlıcanların iç taraflarını fırça ile yağlayıp tuzlayın ve kabuklu kısımlar üste gelecek şekilde tepsiye yerleştirin ve çevirmeden közleyin.
Közlenmiş patlıcanların içlerini bir kaşık yardımıyla alın.
Doğrama tahtası üzerinde hafif parçacıklı kalacak şekilde kıyın.
Bir tencerede tereyağını eritin. 
Unu ekleyerek sürekli karıştırarak kavurun.
Unun rengi dönmeye başlayınca sürekli karıştırarak yavaş yavaş sütü ekleyin.
Doğradığınız közlenmiş patlıcanları da tencereye ekledikten sonra kaşar peyniri ve baharatları da koyun ve sürekli karıştırarak pişirin.
Pişirdiğiniz eti beğendiyle birlikte arzu ettiğiniz biçimde süsleyerek servis yapın.
Afiyet Olsun.
Hünkar Beğendi Nasıl Yapılır
Hünkar Beğendi
Hünkar beğendi tarifi

Yorumlar

  1. Çok sevdiğim ve yaptığım bir lezzet .Burdakı de bayağı bir iştah kabartıcı.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder