Hünkar beğendi nasıl yapılır
Hünkar beğendi tarifi
Bugünkü tarifim Türk mutfağının gözde yemeklerinden Hünkar beğendi yemeğini sevenler için. Rivayete göre Osmanlı Sarayındaki bir davette Fransız
imparatoriçesi Eugenie'ne bu yemek ikram edilmiş, imparatoriçe de bu yemeği çok beğenince yemeğin adı Hünkar beğendi olarak kalmış. Ben bu yemeğin patlıcan beğendi kısmını çok seviyorum. Aslında kırmızı etle aram pek yoktur. Tavuklu hünkar beğendi denedim ama bu kadar çok sevmeme rağmen nedense tek başına patlıcan beğendi yapmak hiç aklıma gelmedi. İlk fırsatta tek başına patlıcan beğendi yapacağım çünkü patlıcanın peynirle birleşen isli tadını çok seviyorum.
Hünkar Beğendi |
Kebabı için malzemeler
500 gr kuşbaşı
kuzu eti veya dana eti (aslı kuzu etiyle yapılır ama ben dana eti kullandım)
1 adet kuru
soğan (küçük doğranmış)
2 diş
sarımsak (ince kıyılmış)
2 çorba
kaşığı tereyağı
1 çorba
kaşığı domates salçası
1 su bardağı
sıcak su
Tuz
Karabiber
1 adet defne
yaprağı
Patlıcan beğendi için malzemeler
3-4 adet
bostan patlıcanı (1 kg kadar)
1 çay
bardağı süt
3 çorba
kaşığı tereyağı
1 çorba
kaşığı un
1 çay
bardağı kaşar peyniri rendesi
Tuz
Karabiber
½ çay kaşığı
muskat rendesi.
Hazırlanışı
Hünkar
beğendiyi yapmaya önce etleri pişirerek başlayalım.
Bir
tencereyi ocağa koyun ve tereyağını eritip etleri ekleyin.
Etler mühürlenene kadar soteleyin. Eti mühürleme işlemi yüksek ateşte
olmalıdır.
Soğan ve
sarımsağı ekleyip 3 dakika kadar daha soteleyin.
Salçayı da
ekleyip kavurduktan sonra baharatları, defne yaprağını ve bir su bardağı sıcak suyu ekleyip tencerenin
kapağını kapatın ve kısık ateşte 40 dakika kadar pişirin. Etler pişerken ara sıra kontrol edin su eklemeniz gerekirse kaynar su ekleyin.
Patlıcan beğendi tarifi
Patlıcanları
bir köz tavasında dışları iyice yanana kadar közleyin.
Fırın ızgarasında bostan
patlıcanı közleyecekler için bir önerim olacak önce patlıcanları ortadan ikiye bölün.
Fırın
tepsisine pişirme kağıdı yerleştirin.
Patlıcanların
iç taraflarını fırça ile yağlayıp tuzlayın ve kabuklu kısımlar üste gelecek şekilde tepsiye yerleştirin ve çevirmeden közleyin.
Közlenmiş patlıcanların içlerini bir kaşık yardımıyla alın.
Doğrama
tahtası üzerinde hafif parçacıklı kalacak şekilde kıyın.
Bir tencerede
tereyağını eritin.
Unu ekleyerek sürekli karıştırarak kavurun.
Unun rengi
dönmeye başlayınca sürekli karıştırarak yavaş yavaş sütü ekleyin.
Doğradığınız
közlenmiş patlıcanları da tencereye ekledikten sonra kaşar peyniri ve
baharatları da koyun ve sürekli karıştırarak pişirin.
Pişirdiğiniz
eti beğendiyle birlikte arzu ettiğiniz biçimde süsleyerek servis yapın.
Çok sevdiğim ve yaptığım bir lezzet .Burdakı de bayağı bir iştah kabartıcı.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSil