Zeytin Ezmeli Cevizli Rulo Ekmek

Zeytin ezmeli ekmek tarifi
Zeytin ezmeli cevizli ekmek tarifi
Zeytinli cevizli ekmek nasil yapilir
Zeytinli cevizli ekmek tarifi


cevizli rulo ekmek

Ayda bir geleneksel olarak eşlerimizle birlikte katıldığımız bankacı arkadaşlarımızın bu haftaki toplantısına, ben yine geleneksel olarak ekmek yaptım. Zaten hepsi de dört gözle onu bekliyorlar :) Her seferinde ekşi maya ekmeği yapıyorum, haydi bu kez değişiklik olsun deyip yaş mayalı bir ekmek yaptım onlara. Daha sofraya oturulmadan, iki somun ekmekten birisi tükenmişti bile.. Gerçekten çok lezzetli ve çarşı fırını ekmeği yumuşaklığında oldu, bu kadar iyi bir sonuç ben bile beklemiyordum inanın :) Denemek isterseniz buyurun tarife:

Malzemeler: (2 somun ölçüsü için )
***************************************
*750 gr. beyaz un
*450 ml. su (normal ekmek hamuru kıvamından biraz daha sert olmasını istiyoruz)
*2 çorba kaşığı zeytinyağı
*2 çorba kaşığı pekmez
*2 çorba kaşığı keten tohumu
*1 paket yaş maya (mümkünse mutlaka yaş maya kullanın, değilse 1 paket instant maya)
*1 çay kaşığını geçmeyecek kadar tuz (tuzu abartmayalım, zeytin ezmesinin tuzu yetiyor)
*Tezgahı yağlamak için az çiçek yağı)  

İçine kullanmak üzere:
-------------------------------------------
*1,5 su bardağı iç ceviz
*2 su bardağı zeytin ezmesi (hazır da alabilirsiniz veya ev yapımı zeytin ezmesi için tık )



Yapılışı:
************************
*Unu karıştırma kabına alın. İçine keten tohumu, tuz ve parçalara ayırdığınız yaş mayayı (veya instant mayayı) katın. Ortasını havuz gibi açın. Suyu, zeytinyağını ve pekmezi ekleyip yavaş yavaş ve kıyılardan içe doğru karıştırın, orta sertlikte bir hamur elde edin. Yoğurma işlemine hamurun özleşmesi için bir süre devam edin (hiç olmazsa 5 dakika)
*Hamurun ağzını örtüp mayalanması için ılık bir ortamda dinlendirin.
*40-45 dakika sonra mayalanmış olacaktır. Hamuru mıncıklayarak küçültün.
*Tezgahınızı eliniz veya fırça yardımıyla çiçek yağıyla yağlayın. (Bu ekmeği açmak için una ihtiyacınız olmayacak)
*Hamuru yağlı tezgaha sıyırın ve biraz yoğurun. İkiye kesin ve her birini top haline getirin.
*Hamur topunun ilkini merdane veya oklava yardımıyla bir santim kalınlığında açarak büyütün.
*İçine (kıyılarında birer santim boşluk bırakarak) zeytin ezmesinin yarısını sürün.
*Cevizi de dövüp yarısını elinizle her yerine serpiştirin.
*Kıyısından başlayarak yuvarlayın ve rulo haline getirin.

*Üzerine dilerseniz keten tohumu serpiştirin.
*Diğer topu da aynı şekilde halledin. Her iki somunu pişirme kağıdı serilmiş dikdörtgen tepsiye yanyana koyun ve üzerine ıslak tülbent gererek veya tepsinin ikizi varsa onu kapatarak yine ılık bir yerde ikinci mayalanma için bekletin.
*Somunlar iyice kabardığında önceden ısıttığınız 200 derecelik fırına verin.
*Üzerleri kızarmaya başladığında fırını 170 dereceye getirip içinin yaş kalmaması için pişirmeye devam edin.
*Üzerleri iyice kızardığında içleri de pişmiş olur. Fırından çıkarın, tepsiden alıp nihale üzerinde soğutun. İyice soğuduklarında, ezilmemeleri için, keskin ve tırtıklı bir bıçakla kesin.
*Dilim dilim servis edin.

Serap Pulat


Yorumlar

  1. Blogunuz hayırlı olsun .Ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyor İzlemeye aldım .Banada beklerim sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz Gülten Hanımcım, inşallah tabii :)

      Sil

Yorum Gönder