Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Zeytinyağlı Yaprak Sarması
Zeytinyağlı Yaprak Sarması nasıl yapılır?
Yemek davetlerinin ve çay sofralarının bence kraliçesidir. Zeytinyağlı yaprak sarması yapması zahmetli, ama en makbule geçen lezzettir.
Asma yaprağını taze kullanırsanız, bol suda yıkayıp kaynayan suda haşlamanız gerekir. Eğer salamura yaprak kullanıyorsanız, tuzundan arındırmanız gerekir. Yine bol suda yıkayıp, sıcak suda bekletmeniz gerekecek.

yaprak sarması


Malzemeler
2 su bardağı pirinç ( bol suda yıkayıp,nişastasından arıtın )
1 su bardağından 2 parmak eksik zeytinyağ
5-6 büyük soğan ( çentilmiş olsun )
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
1 çay kaşığının ucuyla tarçın
1 çay kaşığının ucuyla karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tuz
Pişerken üzeri için : 1 çay bardağı zeytinyağ ve 1 limonun suyu

Yapılışı

  • Tencereye soğan + yağı koyup, kavurun. Soğanlar pembeleşince, pirinçleri ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Pirinçlere 1 su bardağı su ekleyip, pilav gibi suyunu çektirin.
  • Soğumaya bırakın.
  • Yeşillikleri yıkayıp, incecik kıyın.
  • Soğuyan pilava tüm baharatları ve yeşillikleri ekleyip, sarmaya başlayabilirsiniz.
  • Asma yaprağının damarları üste gelecek yani içte kalacak şekilde 1 tatlı kaşığı harçtan koyup sarın.
  • Tencerenin altına 4-5 asma yaprağı boş koyup, tencerenin tabanını kaplayın.
  • Sardığınız yaprakları ister dik ister yatay sıralayın. Ben dik sıralamayı tercih ediyorum ki sarmalar eşit pişsin.
  • Tencereye yaklaşık 1,5 su bardağı su ekleyin.1 çay bardağı zeytinyağ ile limonun suyu çırpıp, sarmaların üzerine bu sosu da  dökün. En üstüne de sarmaları kapatacak şekilde porselen bir tabak ya da dolma kapağıyla kapatın.
  • Ateşin altını açın, kaynama başlayınca kısık ateşte suyunu kontrol ede ede pişirin.
  • İster ılık tercihen soğuk tüketin.
  • Afiyet Olsun.


Yorumlar

Yorum Gönder