İZMİR GEVREĞİ

İzmir gevreği nasıl yapılır
İzmir gevreği tarifi
Gevrek tarifi
Gevrek nasıl yapılır 

Simit tarifini sınırsız sayıda bulmak mümkün. Fakat uzun zamandır biz İzmirliler için vazgeçilmez bir lezzet olan gevrek tarifinin peşindeydim. Bir gevrek ustasını televizyonda tesadüfen yakaladığımda gevrek hamurunun öyle alışıldığı gibi kulak memesi kıvamında değil, tam tersine oldukça sert bir hamur olması gerektiğini söylüyordu. 

Bir de üstü için pekmez yerine karamel kullanıyorlarmış. Ancak karamelin de hamurun da tarifini maalesef vermedi. Klasik "un-su-maya" beyaz yalanını bir kez daha duydum yani :) Ben de karamel yerine bu kez pekmez - yumurta akı ikilisini kullandım. Hamuru da yıllardır edindiğim ekmek tecrübelerime dayanarak oluşturdum. Gerçeği kadar olamasa da, oldukça yakın bir kıvam ve lezzet yakaladım. Biz çok beğendik. Denemek isteyenler için buyrun.. Afiyet olsun.. 

Malzemeler:
*********************
*Yarım kilo + 1 tepeleme çorba kaşığı beyaz un 
*250 ml. su 
*Yarım küçük çay bardağı çiçek yağı 
*1 tatlı kaşığı şeker 
*1,5 tatlı kaşığı tuz 
*Yarım paket yaş maya veya 1,5 tatlı kaşığı instant maya (mümkünse yaş maya tercih edin) 
*1 yemek tabağı az sulandırılmış (1-2 çorba kaşığı suyla) pekmez 
*1 tepeleme yemek tabağı kavrulmuş susam 
*1 yumurtann akı (pekmeze yapışkanlık özelliği katması için..aksi takdirde susamlar dökülür) 


Yapılışı:
****************
**Ben prensipte hiçbir mayaya ön işlem yapmıyorum. Her maya hamurun içinde en kısa zamanda çalışmaya başlıyor, ılık ortam sağlanması yeterlidir, tecrübeyle sabittir. 

*Hamurun maya dışındaki malzemelerini yoğurma kabına alın. 
*Üzerine yaş mayayı da elinizle ufak parçalara ayırarak ekleyin ve yoğurmaya başlayın. 
*Yoğurma işlemi hamurun sertliğinden dolayı biraz güç olacaktır ama bileğinize kuvvet :) 
*Hamuru uzunca yoğurun. Elinizden kurtulduğunda ve pürüzsüz hale geldiğinde ağzını kapatıp ılık bir yerde beklemeye bırakın. 
*Bu arada susamınızı kavurun. Yumurta akını çırpın ve içine yavaşça yedirerek pekmezi ekleyin. 
*Tepsilerinizi yağlayın. 


*Hamurunuz mayalandığında bir kez daha yoğurun, içindeki gazı aldırın ve küçültün. 

**Bu hamur, kıvamı dolayısıyla, şekil vermeniz esnasında un istemeyecektir. 

*Hamurunuzu 12 eşit parçaya bölün. Her birini kendi içinde de ikiye ayırın. 
*Her hamurun iki parçasını iki elinize alıp tezgahın üzerinde yuvarlayarak şeritler haline getirin ve ikişer uçlarından tutup burgu yapın. Uçlarını birbirine yapıştırarak halka haline getirin. 
*Tüm hamura aynı işlemi uygulayın ve üstlerine nemli bir tülbent örtüp oldukları yerde ikinci mayalanmaya bırakın. 
*Biraz şiştiklerinde (pişerken de bir miktar şişeceklerdir) fırını 200 dereceye ayarlayın.
*Gevrekleri sırasıyla önce yumurta aklı pekmeze sonra komple susama batırın ve yağlı tepsiye dizin.
*Fırında üstleri kızardığında ters yüz edin ve diğer tarafları da kızarınca fırından alın.
*Biraz ılındıklarında servis edebilirsiniz.

Serap PULAT



Yorumlar

  1. Ayy nefis görünüyor uzanıp alasım geldi.Ellerine sağlık. bir çok yerin gevreği varda.İzmir gevreğini hiç duymamıştım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gültencim; İzmir'de özellikle gevrek denir. O nedenle İzmir gevreği dedim. Gevrek başka yerlerde başka hamurişlerine de denebiliyor ama bizde simitin adı bu.. Teşekkür ederim, sevgiler :)

      Sil
  2. Sabah kahvaltısı ya da çay saati için nefis bir tarif. Ellerine sağlık Serap ablacım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder