SARI PAPATYA EKMEK

Papatya ekmek nasıl yapılır

Çiçek ekmek tarifi

Sarı renkli ekmek nasıl yapılır


papatya ekmek nasıl yapılır

Bahar, papatya ve sarı renk konseptli Lezzet Beşlisi buluşmamızda konsepte uygun hem papatya şekilli hem de sarı bir ekmek tasarladım ve yaptım. Arkadaşlarım da çok beğendiler.. Sevgili can arkadaşım Pembe Kekiğim tarifi çabuk girmem için ısrarcıydı ama kısmet bugüneymiş, beni affetsin :) Fotoğrafları bu kadar güzel çeken kardeşim Egeden Tarifler' e de çok teşekkür edip hemen tarife geçiyorum, afiyet olsun.. Bahar çay saatindeki soframızı ve diğer tarifleri buradan görebilirsiniz.

Malzemeler:
**********************
*750 gr. kepekli un (üzerinde kepekli un yazan
paketten kullandım)
*480 ml. su
*2 yemek kaşığı zeytinyağı
*2 yemek kaşığı pekmez (mayalanmayı kolaylaştıran şeker yerine kullanıyoruz)
*Birer avuç keten tohumu, çörek otu ve çiğdem (ayçekirdeği) içi
*1,5 tatlı kaşığı tuz
*1 paket yaş maya (veya 1 paket instant maya)

Üzeri için:
-------------------------------
*1 tatlı kaşığı zerdeçal veya toz safran ve bu tozdan bulamaç oluşturabilecek kadar az su
*Serpmek için de keten tohumu - çörek otu - çiğdem içi


Yapılışı:
**********************
*Unu yoğurma kabına alın, üzerine tuz ve diğer tüm kuru malzemeyi ekleyin, elinizle harmanlayın.
*Ortasını havuz gibi açın, yaş mayayı elinizde küçük parçalara bölerek bu havuza serpiştirin.
*İnstant maya kullanacaksanız direkt koyabilirsiniz.
*Sıvı yağ ve pekmezi kıyılardaki unun üzerine çepeçevre gezdirerek dökün.
*En son olarak suyu havuza yavaşça dökerek ve kenardan ortaya toplayarak hamuru yoğurun.
*Gerekirse az un ekleyerek hamurun elinizden kurtulmasını sağlayın.
*Hamur kabının ağzını kalınca bir bez veya kapakla örterek ılık bir ortamda ilk mayaya bırakın.
*Yaklaşık bir saat içinde hamur hacimlenecek ve yumuşak bir hal alacaktır.
*Hamuru yoğurma kasesinin içinde birkaç dakika karıştırın ve gazını çıkartın.
*Büyük bir bıçak veya kesme aparatıyla hamuru sekiz eşit parçaya bölün.
*Her parçayı unlanmış tezgahta yuvarlayıp düzgün top yapın ve ilkini ortaya, diğerlerini de onun etrafına aralıklı olarak yerleştirecek şekilde yağlanmış yapışmaz tepsiye koyun.


*Zerdeçal ve suyla bulamaç hazırlayın. Bu bulamacı yumurta fırçasıyla ekmeklerin görünen her yerine sürün (hem renk vermek hem de tohumların yapışmasını sağlamak için)
*Her birine değişik tohum serpiştirin ve ikinci maya için üzerini nemli bir tülbentle örtün. Veya tepsinizin ikincisi varsa üzerine ters kapatın.
*Ekmekler kabarıp birbirine yapışıp kabardığında 200 dereceye önceden kızdırdığunız fırınınıza verin.
*Ekmeğinizin üzeri yeterince kızardığında fırını 170 dereceye indirip, ekmeğin içinin pişmesi için bir yarım saat daha fırında tutun.
*Fırından alıp nihale üzerine çıkarın ve soğuması için bekletin.
*İster top top, ister dilim dilim servis edin.

Serap PULAT
www.lezzetlisomunlar.blogspot.com.tr



Yorumlar

Yorum Gönder