Trilece Tatlısı
Balkan
tatlısı Tirilece
Karamel soslu Tirilece
Trileçe nasıl yapılır
Lezzet
Beşlisi’ndeki paylaşımlara ilkbahar temalı davet soframda arkadaşlarım için yaptığım tirilece
tatlısı ile devam etmek istiyorum. Son günlerde çok revaçta olan Trilece Tatlısı’nın üzerine karamel sosu
evde yapabileceğiniz gibi hazır alıp da kullanabilirsiniz tercih sizin. Bu
bayram tirilece tatlısını bayram tatlısı olarak olarak tercih edenler çok oldu. www.pembekekik.com'da paylaştığım tirilece tatlısı tarifim ile birkaç eve konuk oldum ve çok
mutlu oldum. Hafif tatlıları sevenler için tirilece ile tariflerimize devam
ediyoruz.
Malzemeler
(30x40
boyutunda borcam için) daha az ölçüde yapmak isteyenler yumurta sayısını dört kullanıp
diğer ölçüleri yarıya indirebilirler.
6 adet
yumurta
300 gr toz
şeker
1 paket toz
vanilya
2 paket
kabartma tozu
400 gram un
Sos için
1,5 lt süt
500 ml krema
200 gr süt
tozu
Karamel sos
(üzerine)
1 su bardağı
toz şeker
200 gram süt
kreması
Yarım çay
bardağı süt
1 yemek
kaşığı tereyağı
Fırını 200
dereceye ayarlayarak ısıtın.
Tepsinizi
margarin veya tereyağı ile iyice yağlayın.
Yumurtaların
akı ve sarılarını ayırın.
Yumurta
sarılarını toz şekerle beyazlaşana kadar çırpın.
Un, kabartma
tozu ve vanilyayı ekleyerek çırpmadan spatulayla homojen hale gelene kadar
karıştırınız ve kenara alın.
Ayrı bir
kasede yumurta beyazlarını bir dakika kadar yavaş, sonra hızlı devirde kar
köpük olana kadar çırpın.
Çırparak
köpük hale getirdiğiniz yumurta beyazını yumurta sarıları ve şekerle
hazırladığınız hamura, çırpmadan spatulayla karıştırarak iyice yedirin.
Karışımı
margarinle yağladığınız borcama dökerek önceden ısıttığınız fırında kontrollü
olarak 30 dakika pişirin.
Kek pişince
fırından çıkarıp ılımasını bekleyin.
Sos için
süttozunu önce az bir sütle topaklanmadan homojen hale gelene kadar çırpma teli
ile karıştırın, kremayı ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Sütün kalan kısmını
da ekleyerek karışımı tamamlayın.
Kek ılıyınca
kare şeklinde dilimledikten sonra süt karışımını içine daha iyi çekmesi için
kürdanla üzerini sık aralıklarla delin.
Süt krema
karışımını üzerine dökerek içine çekmesini bekleyin.
Akşamdan
sabaha bu şekilde buzdolabında bekletmek daha iyi sonuç veriyor.
Üzerine
karamel sos dökerek servis yapın.
Karemel sos
tarifi ve yapılışı
Toz şekeri
rengi değişene kadar kısık ateşte sürekli karıştırarak eritin.
Tereyağı,
süt ve süt kreması ekleyin.
Sertleşen şekeri pürüzsüz karamel kıvamı alana kadar karıştırılarak pişirin.
Bugün az daha yapılıp yenilmiş olacaktı bu tarif ama günüm iptal oldu pazar gününden.. Mutlaka deniycem, dipfrzde kutu kutu kremam ve koca bir kavanoz süt tozum bekliyor :)) Ellerine sağlık Sibelcim, zira ben bu tatlıya ölüyorum :))
YanıtlaSil