Trilece Tatlısı Tarifi

Trilece Tatlısı
Balkan tatlısı Tirilece

Karamel soslu Tirilece

Trileçe nasıl yapılır

Lezzet Beşlisi’ndeki paylaşımlara ilkbahar temalı davet soframda arkadaşlarım için yaptığım tirilece tatlısı ile devam etmek istiyorum. Son günlerde çok revaçta olan Trilece Tatlısı’nın üzerine karamel sosu evde yapabileceğiniz gibi hazır alıp da kullanabilirsiniz tercih sizin. Bu bayram tirilece tatlısını bayram tatlısı olarak olarak tercih edenler çok oldu. www.pembekekik.com'da paylaştığım tirilece tatlısı tarifim ile birkaç eve konuk oldum ve çok mutlu oldum. Hafif tatlıları sevenler için tirilece ile tariflerimize devam ediyoruz.


Malzemeler
(30x40 boyutunda borcam için) daha az ölçüde yapmak isteyenler yumurta sayısını dört kullanıp diğer ölçüleri yarıya indirebilirler.
6 adet yumurta
300 gr toz şeker
1 paket toz vanilya
2 paket kabartma tozu
400 gram un
Sos için
1,5 lt süt
500 ml krema
200 gr süt tozu
Karamel sos (üzerine)
1 su bardağı toz şeker
200 gram süt kreması
Yarım çay bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı














Trilece Tatlısı Yapılışı
Fırını 200 dereceye ayarlayarak ısıtın.
Tepsinizi margarin veya tereyağı ile iyice yağlayın.
Yumurtaların akı ve sarılarını ayırın.
Yumurta sarılarını toz şekerle beyazlaşana kadar çırpın.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek çırpmadan spatulayla homojen hale gelene kadar karıştırınız ve kenara alın.
Ayrı bir kasede yumurta beyazlarını bir dakika kadar yavaş, sonra hızlı devirde kar köpük olana kadar çırpın.
Çırparak köpük hale getirdiğiniz yumurta beyazını yumurta sarıları ve şekerle hazırladığınız hamura, çırpmadan spatulayla karıştırarak iyice yedirin.
Karışımı margarinle yağladığınız borcama dökerek önceden ısıttığınız fırında kontrollü olarak 30 dakika pişirin.
Kek pişince fırından çıkarıp ılımasını bekleyin.
Sos için süttozunu önce az bir sütle topaklanmadan homojen hale gelene kadar çırpma teli ile karıştırın, kremayı ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Sütün kalan kısmını da ekleyerek karışımı tamamlayın.
Kek ılıyınca kare şeklinde dilimledikten sonra süt karışımını içine daha iyi çekmesi için kürdanla üzerini sık aralıklarla delin.
Süt krema karışımını üzerine dökerek içine çekmesini bekleyin.
Akşamdan sabaha bu şekilde buzdolabında bekletmek daha iyi sonuç veriyor.
Üzerine karamel sos dökerek servis yapın.
Karemel sos tarifi ve yapılışı
Toz şekeri rengi değişene kadar kısık ateşte sürekli karıştırarak eritin.
Tereyağı, süt ve süt kreması ekleyin.

 Sertleşen şekeri pürüzsüz karamel kıvamı alana kadar karıştırılarak pişirin.

Yorumlar

  1. Bugün az daha yapılıp yenilmiş olacaktı bu tarif ama günüm iptal oldu pazar gününden.. Mutlaka deniycem, dipfrzde kutu kutu kremam ve koca bir kavanoz süt tozum bekliyor :)) Ellerine sağlık Sibelcim, zira ben bu tatlıya ölüyorum :))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder