Aşure
Aşure Nasıl Yapılır
Merhaba
Arkadaşlar,
Yaz
tatilinin rehaveti, gündemde ki acı olaylar ve yaşadığımız sıkıntılı günler
nedeniyle, duyarlılık gösteren çoğu arkadaşlar gibi bizler de paylaşım
yapamadık. Güzel ve huzurlu günlerin beklentisiyle yeni sezonun ilk tarifini
ben vermek istedim. Aşure ayında olduğumuzdan paylaşımlarımıza aşure tarifi ile başladım.
Aşure anlam
olarak paylaşmak, birbirimizle dayanışmak, birlikteliğin ve sevginin ifadesi,
bolluk ve bereketin simgesi sevgi ikramı anlamındadır. Hemen hemen her evde
özenerek pişirilip süslenen aşurenin tarifini birde benim yaptığım gibi denemek
ister misiniz? Buyurun tarifimize;
AŞURE TARİFİ
Aşure Malzemeleri
1 kg buğday
1,5 kg şeker
(çok tatlı seven tadını arttırabilir)
1 su bardağı
süt (arzuya göre)
250 gr kuru
üzüm
250 gr minik
doğranmış kuru kayısı
250 gr minik
doğranmış kuru incir
1 adet minik
doğranmış elma
1 adet
portakalın minik doğranmış kabukları ve içi
1/2 su
bardağı haşlanmış nohut
1/2 su
bardağı haşlanmış kuru fasulye
10-12 adet
kaynatılmış karanfilin suyu (1 büyük çay bardağı)
2 yemek
kaşığı gül suyu (isteğe göre)
Üzeri İçin
100 gr
kabukları soyulmuş kavrulmuş badem
300 gr iri
kırılmış ceviz
1 su bardağı
kavrulmuş susam
1 çay
bardağı kuş üzümü
yeterince
tarçın
1 adet büyük
boy tanelenmiş nar
isteğe bağlı
kavrulmuş dolmalık fıstık
Ön Hazırlık
- Buğdayı geceden bolca yıkayarak sarı suyundan arındırın. Üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ekleyip bir taşım kaynatarak ocağı söndürün. Tencerenin kapağını sıkıca kapatıp sabaha kadar kabarması için bırakın.
- İnciri, kayısıyı, kuru üzümü 3 saat önceden ılık suda bekletip süzün.
- Minik doğradığınız portakal kabuklarını acı suyunun çıkması için bir taşım kaynatıp süzün. Süslemede üzeri için de portakal kabuğu kullanabilirsiniz.
Hazırlanışı
- Büyük bir tencereye buğdayı alıp üzerine istediğiniz koyuluğa gelene kadar su ve sütü ekleyin. Eğer buğdayın yumuşaklığı istediğiniz kıvamdaysa (değilse malzemeleri eklemeden yumuşayana kadar kaynatmaya devam edin)
- Önce şekeri sonra diğer malzemeleri ekleyip 30 dk. kadar kaynatın.
- Pişmiş olan aşureyi servis kaselerine boşaltıp üzerine önce sırasıyla tarçın, susam, ceviz, kuş üzümü, badem, çam fıstığı ve portakal kabuğu ile süsleyip dağıtabilirsiniz.
Hepimizin
hayırını Allah kabul etsin.
Nilgün Türker
Nilgün Türker
Nefis görünüyor, elinize sağlık :)
YanıtlaSilellerinize sağlık.Aşure Tarif yazılışı çok güzel ve anlaşılır olmuş. bereketli olsun.
YanıtlaSilEllerine sağlık..Yemiş kadar oldum sunum bir harika...
YanıtlaSil