TERBİYELİ DANA HAŞLAMA

Terbiyeli dana haşlama tarifi
Terbiyeli dana haşlama nasıl yapılır
Dana eti haşlaması nasıl yapılır


Bugün sizlere benim çocukluğumun en güzel lezzetlerinden terbiyeli dana haşlama tarifi vereceğim. Bileniniz vardır şüphesiz ama yine de yeni mutfağa girenler ve hiç denememiş olanlar için iyi olacağını düşünerek anlatmak istiyorum. Umarım dener ve beğenirsiniz. Zira kırmızı etin en hafif hallerinden biri bu. Ekşili oluşundan dolayı da, hastalıkla geçen kış günleri için şifa niyetine sofralarınızda yer alabilecek bir yemek. Şimdiden afiyet olsun..

Malzemeler:
************************

*Yarım kilo irice parçalı haşlamalık dana eti (budiko bölgesinden veya kasabınızın sizin için seçtiği herhangi bir yumuşak bölgeden)
*1 adet kuru soğan
*3 adet patates
*1 adet havuç
*Tuz
*Karabiber

Terbiyesi için:
----------------------------
*1 adet limon
*1 adet yumurta


 Yapılışı:
********************
*İrice parçaladığınız (yaklaşık yumurta büyüklüğünde) veya parçalattığınız eti yıkayıp üzerine çıkacak kadar su ekleyin ve düdüklüde yarım saat pişirin. Düdüklü kullanmıyorsanız, tencerede etler iyice yumuşayana kadar pişirmeniz gerekir.
*Haşladığınız etleri tencereye alın. Üzerine dörde böldüğünüz patatesleri, uzunlamasına 6-8 parçaya ayırdığınız havuçları, kabuğunu soyup bütün bıraktığınız soğanı, damak zevkinize göre tuzu ekleyin.
*Malzemelerin üzerini fazla geçmeyecek kadar haşlama suyundan dökün. Haşlama suyu kaldıysa, tazeyken mutlaka bir çorbada kullanın.
*Ocağa alıp havuç ve patatesler yumuşayana kadar pişirin.
*Terbiyesi için bir kaseye yumurtayı kırıp, limonu sıkın. Üzerine taze çekilmiş karabiber ekleyip çatalla iyice çırpın.
*Ocaktan indirmeden önce yemeğin suyundan birkaç kaşık alıp terbiyeye ekleyin, çırpın (terbiyenin ısınması ve kesilmemesi için)
*Tencereye yavaşça dökerek ve kaşıkla karıştırarak yemeği terbiyeleyin, altını kapatın.
*Kaynama sıcaklığı geçince suyuyla birlikte servis edin.

Serap PULAT
lezzetlisomunlar.blogspot.com

Yorumlar

  1. Ellerine sağlık Serap'cım benim de en sevdiğim lezzetlerden birisidir. Aynı şekilde pişiririm ben de terbiyesinde limon da olsa gene de limon sıkıp yemesine bayılırım :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder