EVDE BOZA YAPIMI

Evde boza yapımı
Evde boza nasıl yapılır
Bulgurla boza yapımı
Bulgurla boza nasıl yapılır
Kolay boza yapımı



Kış girdiğinden beri eşim boza yapmamızı istiyordu. Ben de - uğraştırıcı bir şey olduğu kanısıyla -erteliyordum sürekli. Geçen gün Facebook'ta arkadaşımız Sevinç Ayhan Demirbilek' in bozayla ilgili paylaşımını gördüm. İnce bulgurdan yapmıştı ve hiç zor görünmüyordu. Hemen denedim ve 24 saat içinde bozamız hazır hale geldi. Ertesi gün tuzsuz leblebisi de alındı yanına. Şimdi keyifle içiliyor. Tarifin orijinaline Sevinç Hanım'ın Facebook  sayfasından ulaşabilirsiniz. Afiyet olsun..

Malzemeler:
*********************
*1 su bardağı köftelik (ince) bulgur

*Yarım su bardağı pirinç
*1 su bardağı toz şeker
*2,5 litre içme suyu
*Çeyrek paket yaş maya
*Yaş mayayı eritmek için 1 küçük çay bardağı ılık su
*Servis esnasında tuzsuz leblebi

Yapılışı:
*******************
*Yeterince büyük bir tencereye ince bulguru, pirinci ve şekeri koyun. Üzerine suyu ekleyin ve kapağı açık olarak ocağa alın. Kaynamaya başlayınca ateşi iyice kısıp kapağını kapatın. Bir saat pişmeye bırakın.
*Bir saatin sonunda ateşten alın ve tamamen pürüzsüz kıvama gelinceye kadar blendırdan geçirin.
*El yakmayacak sıcaklığa geldiğinde çeyrek yaş mayayı ılık suda eritin ve karıştırarak bozaya katın.
*Tencerenin kapağını tekrar kapatıp oda ısısında 24 saatten az olmayacak şekilde beklemeye bırakın.
*24 saatin sonunda tadın. Yeterince ekşimediğini düşünüyorsanız bir 12 saat daha bekletin.
*Bu sürenin sonunda geniş ağızlı bir şişeye koyup buzdolabına koyun.
*Su bardağıyla ve üzerine tuzsuz leblebi serpiştirerek servis edin.

**Eğer üç-dört gün içerisinde tüketemeyeceğinizi düşünüyorsanız kilitli poşetlere koyup dipfrizde saklayabilirsiniz. Aksi takdirde bozanız çok eskiyecek ve ekşiliği nahoş bir hal alacaktır.


Serap Pulat 
www.lezzetlisomunlar.blogspot.com 

Yorumlar

  1. hmm, tam kış iceceği, ellerinize sağlık:) bu farklı tariflerinize bayılıyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder